Megmondom őszintén, hogy nem túl gyakran kerül a bevásárlókosaramba burgonya, mivel általában sem időm, sem pedig kedvem nincsen bíbelődni a pucolással. Nem rég viszont felfedeztem, hogy egyre több nagyobb szupermarketben és diszkontáruházban beszerezhető a kifliburgonya, amely pucolás nélkül is elkészíthető.
A krumplileves bennem még a "régi szép menzás" időket idézi fel, amelyet egészen mostanáig meg is hagytam nosztalgikus emléknek, pedig egyszerűen elkészíthető, olcsó vacsorának is megteszi.
Hozzávalók/ 5 tányér:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg ( fél kiló) burgonya
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 kávéskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál szeletelt petrezselyem
- só
Elkészítés:
Először ha szükséges hámozd meg a krumplit. Én általában kifliburgonyából készítem ( bármelyik nagyobb üzletben kapható), így ezt a hosszadalmas és fárasztó műveletet megúszom. Majd vágd fel a krumplikat kisebb kockákra, karikákra. Ha ezzel végeztél szeld fel apró kockákra a szalonnát is.
Az edényben először az apróra vágott szalonnát kezdd el pirítani addig, még kiengedi a zsírját és lesz egy kis színe. Majd add hozzá a két evőkanál lisztet és kevergesd amíg egységes, barnás színű masszát nem kapsz ( ez kb. fél percet-egy percet vesz igénybe). Majd öntsd fel a lábast 4 nagy pohár vízzel és keverd bele a lébe a fűszerpaprikát is.
Ezután mehetnek a felkarikázott krumplik és a bőséges mennyiségű só a levesbe.
TIPPEK:
1. Jó alaposan mosd meg a krumplikat, hogy a keményítő miatt ne legyen kesernyés íze a levesnek!
2. A fűszerpaprika édes, piros paprika, ne keverd össze a chili paprikával!
3. Amikor levest főzöl fontos az állandó kóstolás, hogy hogy tudd, mikor elég sós a lé és mikor puhult meg a krumpli.
Mikor a krumplik már teljesen megfőttek,olyan 10-15 perc elteltével, szórd meg a szeletelt petrezselyemmel is a levest. Még főzd 2-3 percig és fogyaszthatod is!
Nehézségi fok: 2/5
Költségek: 1/5
Elkészítési idő: 2/5